18 - 02 - 2022

Versie 4 van het Belbeef lastenboek

De nieuwe versie van het de Belbeef Standaard werd in november 2021 goedgekeurd door de raad van bestuur van Belbeef. Er moet volgens deze nieuwe versie geauditeerd worden vanaf 1/04/2022.
Deze nieuwe versie is beschikbaar HIER.
We sommen hierbij de belangrijkste aanpassingen op.  

Luik veehouders (CodiplanPLUS Rund)

Dierenwelzijn

Dierenwelzijn is een belangrijk maatschappelijk gegeven. Er wordt ook door ‘de consument’ meer en meer aandacht aan besteed, en neemt dan ook in de Belbeef Standaard een prominente plaats in. Ook bepalingen rond transport en doden van runderen vallen hieronder.
De wettelijke eisen inzake dierenwelzijn waren reeds opgenomen in de vorige versies van de Belbeef Standaard, maar zijn nu specifiek ter nazicht en goedkeuring voorgelegd aan de bevoegde diensten voor dierenwelzijn van het Waals en Vlaams Gewest.
In samenspraak met deze diensten zijn bepaalde eisen beter uitgewerkt. Er zijn ook enkele nieuwe bepalingen opgenomen betreffende het dierenwelzijn tijdens het transport van runderen door de veehouder, en specificaties rond het doden van runderen. Het “doden van dieren in noodsituaties” betreft het doden van dieren die zodanig gewond of ziek zijn dat dit met ernstige pijn of ernstig lijden gepaard gaat, terwijl er geen andere praktische mogelijkheid is om die pijn of dat lijden te verlichten.

Indien een veehouder over een certificaat voor de Belbeef Standaard versie 4 beschikt, is meteen ook voldaan aan de wettelijke dierenwelzijnsnormen voor runderen.

Opvolgingsperiode koeien

In deze nieuwe versie bedraagt de totale duur van de opvolgingsperiode voor koeien nog steeds 75 dagen, maar deze kan worden gespreid over twee gecertificeerde beslagen, waarbij de periode die in het laatste beslag wordt doorgebracht ten minste 60 dagen bedraagt.

Voor de volledigheid geven wij hier de officiële geherformuleerde voorwaarde mee:
De minimumduur van de opvolgingsperiode bedraagt 180 dagen (6 maanden) voor de mannelijke en 75 dagen (2,5 maanden) voor de vrouwelijke dieren. Indien de op het beslag aanwezige koeien rechtstreeks afkomstig zijn van een ander CodiplanPLUS Rund gecertificeerd beslag, blijft de totale duur van de opvolgingsperiode 75 dagen, maar wordt de opvolgingsperiode gespreid over beide beslagen, waarbij de koeien minimaal 60 dagen (2 maanden) op het laatste beslag aanwezig dienen te zijn.

Verplichte Antibioticaregistratie via AB Register of Bigame.

In de vorige versie van het lastenboek werd de veehouders aanbevolen de gebruikte antibiotica door hun dierenarts te laten registreren.
Deze aanbeveling is nu een verplichting geworden. De verschafte en toegediende antibiotica moeten door de dierenarts geregistreerd worden via de databanken ‘Bigame’ in Wallonië en via ‘AB-Register’ in Vlaanderen. Veehouders die ook melkvee houden en gecertificeerd zijn voor IKM/QFL/QMK zijn reeds vertrouwd met dit systeem.
Het registreren van de afgeleverde en toegediende antibiotica wordt hoedanook een wettelijke verplichting in de loop van 2022.

Bemonsteringsplan : Focus op traceerbaarheid via DNA

Traceerbaarheid is een belangrijk kwaliteitscriterium, waar in 2022 nog meer op ingezet zal worden. Vlees van Belbeef-runderen zal willekeurig worden aangekocht in de verkooppunten van de deelnemende retailers, waarna het DNA zal worden vergeleken met dat van de oren die door de slachthuizen worden bewaard. Het doel is uiteraard de traceerbaarheid "van boer tot bord" te garanderen.

Voor verdere info kan u zich richten tot uw certificerende controle-instelling, of tot het secretariaat van Belbeef via info@belbeef.be.