Controle en certificeringControle en certificering
01 - 08 - 2016

Verplichting registercontrole binnen Belbeef Standaard

In het kader van de Belbeef Standaard ontvangen wij vanwege de slachthuizen regelmatig meldingen van foute gegevens op het runderpaspoort wat betreft de geboortekenmerken (geslacht, rastype en haarkleed).
Door de belangrijke impact die dergelijke fouten in het signalement van het dier op het systeem hebben, die bovendien vooral nadelig zijn voor de betrokken veehouders, heeft de Raad van Bestuur van Belbeef beslist om in de Belbeef Standaard een bijkomende voorwaarde op te nemen, namelijk de jaarlijkse controle door de veehouder op de correctheid van de diergegevens in Sanitel.

In het kader van de Belbeef Standaard ontvangen wij vanwege de slachthuizen regelmatig meldingen van foute gegevens op het runderpaspoort wat betreft de geboortekenmerken (geslacht, rastype en haarkleed). Deze fouten vereisen een correctie in de Belbeef database, omdat ze van belang zijn om te kunnen beoordelen of een dier al dan niet aan de karkasspecifieke criteria van de afnemers voldoet. Als bij voorbeeld een stier foutief geregistreerd staat als koe op het runderpaspoort, dan zal dit dier niet toegewezen kunnen worden aan een afnemer die enkel stieren aankoopt (Zie ook www.codiplan.be / Landbouwers – loonwerkers /CodiplanPLUS Rund / dierspecifieke eisen)“.

Door de belangrijke impact die dergelijke fouten in het signalement van het dier op het systeem hebben, die bovendien vooral nadelig zijn voor de betrokken veehouders, heeft de Raad van Bestuur van Belbeef beslist om in de Belbeef Standaard een bijkomende voorwaarde op te nemen, namelijk de jaarlijkse controle door de veehouder op de correctheid van de diergegevens in Sanitel.

“Er moet worden nagekeken of de geboortekenmerken van de bemonsterde dieren correct zijn wat het geslacht, het rastype en het haarkleed betreft.”

De volgende procedure wordt gevolgd:
De veehouder moet minstens één keer per jaar de correctheid van de paspoorten van zijn runderen controleren. Dit kan op twee manieren:

  1. Elektronisch via de online toepassing.
    - Bij ARSIA is dit « CERISE ». In deze handleiding (klik hier) vindt u de te volgen procedure om uw registercontrole te melden.
    - Bij DGZ is dit « Veeportaal ». De handleiding voor het uitvoeren van de registercontrole via Veeportaal kan u terugvinden op de website van DGZ via volgende link: https://www.dgz.be/media/lwmfaw5c/handleiding-registercontrole-rundvee-via-veeportaal.pdf

    Tijdens de audit moet de veehouder de betrokken melding aan de auditor tonen. Dit kan ofwel rechtstreeks in de online toepassing ofwel via een afprint met vermelding van het meldingsnummer.

  2. Op papier. In dit geval moet de veehouder de het afgedrukte register kunnen tonen met de handgeschreven verklaring dat alle runderen gecontroleerd en indien noodzakelijk (bij vaststelling van fouten) gecorrigeerd zijn.

Verder informeert Belbeef systematisch de OCI die het beslag gecertificeerd heeft, telkens wanneer een fout op de Sanitelgegevens opgemerkt en gecorrigeerd dient te worden

De OCI contacteert vervolgens de veehouder en vraagt een bijkomende registercontrole uit te voeren. De veehouders dienen vervolgens binnen de maand een schriftelijk bewijs hiervan aan te leveren.
- Dit gebeurt op volgende wijze:
Door het opsturen van een kopie van de melding in de webtoepassing met melding van het meldingsnummer
of
- Door het bezorgen van een kopie van het register waarop de controle van de runderen duidelijk zichtbaar is.

Veehouders die dit bewijs niet aanleveren zullen opgenomen worden in de 10% onaangekondigde controles zoals voorzien in de Belbeef Standaard.

Deze voorwaarde zal pas mee geauditeerd worden vanaf de lancering van de nieuwe Belbeef Standaard. De concrete datum hiervan wordt later gecommuniceerd.