23 - 12 - 2022

Nieuwsbrief Belbeef 23.12.2022

Agriflanders, AB Register, Duurzaamheidsmonitor, Ecoregeling voedermanagement methaanreducerende maatregelen voor rundvee

Belbeef zal aanwwezig zijn op Agriflanders (12-15 januari 2023). Je vindt ons op de stand van de VLAM ( Hal 1 / standnummer 1414)

U kan bij ons terecht met uw vragen over de werking van bvb het Belbeef producentenportaal waar u kan zien of uw dieren voldoen aan de Belbeefvoorwaarden en die van de deelnemende retailers, maar u kan bij ons ook een stalbord bekomen. 

Dit stalbord kan door gecertificeerde veehouders gebruikt worden om zichtbaar aan de stal of de bedrijfstoegang te bevestigen. Passanten kunnen zo vaststellen dat het bedrijf gecertificeerd is, waar kwaliteitsrunderen gekweekt worden. 

Het aluminium stalbord meet 30 cm x 42 cm. 

Op Agriflanders geven we dagelijks 40 stalborden weg aan de Belbeef gecertificeerde veehouders die zich melden op onze stand. 

AB Register organiseert consultaties tijdens Agriflanders.

Sinds 1 april 2022 geldt voor de Belbeefdeelnemers de verplichting om de gebruikte antibiotica te laten registreren. In Vlaanderen gebeurt dat via AB Register.
AB Register is eveneens aanwezig op Agriflanders (stand nr.1414) en biedt de mogelijkheid om op voorhand een consultatie te boeken. Bovendien maak je zo kans op een heerlijke streekproductenmand.
Boek nu al een AB Register consultatie in en volg een korte toelichting over AB Register of stel de vragen die je hebt over het AB Register. Antwoord vervolgens op de schiftingsvraag en wie weet ben jij de gelukkige winnaar van één van de vier streekproductenmanden boordevol lekkers.* Dagelijks zal er om 17.15 uur één productmand worden verloot.

Boek jouw AB Register consultatie hier in!

*Eén deelname per actieve AB Register producent. Waarde van één productmand: 75 euro.
Wedstrijdreglement beschikbaar

Nieuwe versie Duurzaamheidsmonitor

De vleesveehouderij doet al decennia heel wat inspanningen om duurzamer te werk te gaan. In 2019 introduceerde Belbeef de duurzaamheidsmonitor om, op basis van 45 concrete initiatieven, de duurzaamheidsinspanningen van de Belbeef gecertificeerde veehouders in kaart te brengen. We communiceerden hierover tijdens de zomer 2022. Je kan het artikel daarover terugvinden op de Belbeef website.

Sinds de lancering van deze duurzaamheidsmonitor in 2019 zijn er nieuwe inzichten ontstaan en beleidsbeslissingen genomen, die een update van onze duurzaamheidsmonitor noodzakelijk maakten. Bedoeling is vanaf 1/1/2023 deze nieuwe versie te gebruiken. De duurzaamheidsmonitor die online kan ingevuld worden op het Producentenportaal wordt ook geüpdatet.

Deze duurzaamheidstool is een uiterst nuttig instrument om de inspanningen van de veehouders in kaart te brengen, en geeft ons ook de mogelijkheid een positief en evolutief verhaal te brengen naar de consument, die niet steeds een realistisch beeld heeft van de moderne vleesveehouderij.

We doen daarom een warme oproep aan de veehouders om de nodige tijd uit te trekken om deze duurzaamheidsmonitor grondig te overlopen en punctueel de initiatieven die u op uw bedrijf reeds neemt aan te vinken. Dit doet u minstens 1 maal in de certificatiecyclus van 3 jaar, naar aanleiding van de Belbeefaudit op uw bedrijf.
We willen u alvast bedanken voor uw tijd die u hieraan besteedt.

Ecoregeling voedermanagement methaanreducerende maatregelen voor rundvee

Doelstelling van het Convenant Enterische Emissies Rundvee (CEER)

In 2019 werd het convenant opgemaakt tussen de brede agro-voedings- en toeleveringsketen, waaronder Belbeef, en het Departement Landbouw en Visserij om de broeikasgasemissies in de primaire sector in Vlaanderen te verminderen en zo mee te werken aan de mondiale doelstelling om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5°C. Op deze manier draagt de sector bij om de steeds toenemende frequentie van extreme weersomstandigheden zoals langdurige droogte en hitte, te hevige neerslag, verschuiving van de seizoenen met alle gevolgen voor plant, dier en mens… te beperken. Gevolgen waarvan vooral de landbouwsector de effecten voelt.

Met behulp van het convenant zoeken de brede-agrovoedingsketen en het Departement Landbouw & Visserij samen naar diverse maatregelen om methaanemissies bij het Vlaamse rundvee te doen dalen. Er wordt ingezet op maatregelen met impact op het bedrijfsmanagement en het aantal dieren, voedermanagement, genetica en selectie, enzovoort.

Steeds nieuwe maatregelen op basis van voortschrijdend inzicht.

Sinds de opstart van het convenant in 2019 en de introductie van de eerste maatregelen in 2021 worden op regelmatige basis nieuwe maatregelen toegevoegd die de toets van de praktische, functionele en financiële haalbaarheid doorstaan. Een wetenschappelijke werkgroep ondersteunt met een technisch wetenschappelijke advies de onderbouwing van de voedermaatregelen waarbij ook nevenaspecten als dierproductiviteit en gezondheid wordt beoordeeld.

Ecoregeling voedermanagement 2023-2027

Na de tijdelijke pre-ecoregeling voor voedermaatregelen in 2022 werd op Vlaams niveau beslist om ook met het nieuwe gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) 2023-2027 de voedermaatregelen te verlengen en tevens uit te breiden. Deze maatregelen vallen onder de ecoregeling voedermanagement.

Er is nu ook een eerste maatregel voor vleesvee (alle runderen vanaf 6 maanden), namelijk de toevoeging van nitraat in het rantsoen wat een methaanreductie teweeg brengt van 8% per dag dat het dier het rantsoen toegediend krijgt. Deze maatregel is tevens terug te vinden in de nieuwe duurzaamheidsmonitor van Belbeef onder 11.3.

Om deel te nemen aan deze ecoregeling moet de landbouwer op 1 januari 2023 starten met één van de maatregelen en dit aanvragen bij indiening van de verzamelaanvraag. Doorheen het jaar zal het niet mogelijk zijn om van maatregel te wisselen, maar wel bij de start van een nieuw jaar. De landbouwer wordt deels vergoed voor het toepassen van een maatregel, mits deze aan de vooropgestelde randvoorwaarden voldoet. Het is ook belangrijk dat de landbouwer de facturen van het voeder alsook rantsoenberekeningen bijhoudt om de subsidie te kunnen krijgen voor de toepassing van de maatregel. Meer informatie over de voedermaatregelen en de randvoorwaarden vindt men terug op het Rundveeloket bij het Convenant Enterische Emissies Rundvee of bij Gemeenschappelijk Landbouwbeleid 2023 - 2027 (diergebonden steun) | Landbouw en Visserij (vlaanderen.be).