01 - 07 - 2013

Van Meritus naar een generiek lastenboek rundvlees

Sinds 1 juli 2013 garandeert het nieuwe Generieke Lastenboek Rundvlees (GLR) de kwaliteit van Belgisch rundvlees. Dit nieuwe lastenboek zorgt ervoor dat rundveehouders slechts aan één lastenboek moeten voldoen om te kunnen leveren aan verschillende warenhuisketens en slagers. Minder controles en meer efficiëntie dus. Deze evolutie betekent meteen ook het einde van het Meritus-label.

Sinds 1 juli 2013 garandeert het nieuwe Generieke Lastenboek Rundvlees (GLR) de kwaliteit van Belgisch rundvlees. Dit nieuwe lastenboek zorgt ervoor dat rundveehouders slechts aan één lastenboek moeten voldoen om te kunnen leveren aan verschillende warenhuisketens en slagers. Minder controles en meer efficiëntie dus. Deze evolutie betekent meteen ook het einde van het Meritus-label. Sinds zijn lancering in 1997 heeft het Meritus-label bijgedragen tot het herstel van het consumentenvertrouwen in het Belgische rundvlees. Ondertussen is het landschap van de kwaliteitsborgingssystemen grondig gewijzigd. Met de oprichting van het Federale Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen zijn er autocontrolegidsen gekomen. Naast Meritus en BBQS zagen ook andere commerciële labels het licht. Hoog tijd om een en ander te stroomlijnen en te vereenvoudigen. Daarom garandeert het nieuwe generieke lastenboek rundvlees sinds 1 juli 2013 de rundvleeskwaliteit voor de verschillende winkelketens.

Minder controles, meer efficiëntie

Tot voor kort stelden de winkelketens elk hun eigen eisen aan het rundvlees dat ze afnemen. Elk met een apart lastenboek. Uit onderzoek bleek dat de eisen van Meritus, BBQS en Colruyt inhoudelijk niet zo verschillend waren, en dat er al veel wettelijke eisen afgedekt zijn via de certificatie voor de autocontrolegids voor de primaire dierlijke productie. Toch waren er telkens aparte controles nodig, zowel voor het Meritus-, Colruyt- en/of Carrefour-label. Na twee jaar voorbereiding schakelen we nu over naar 1 generiek lastenboek markttoegang voor rundvlees (GLR). Dit lastenboek groepeert de voorwaarden voor de veevoederproducent, de veehouder, de transporteur, het slachthuis, de uitsnijderij en de groothandel. De voorwaarden voor de veehouder zijn opgenomen in het lastenboek CodiplanPLUS Rund. Met één enkele controle en certificatie bij de veehouder kan men dus voortaan runderen aanbieden aan de verschillende winkelketens. Het basisprincipe van het generieke lastenboek is dat elke schakel steeds moet voldoen aan de geldende wettelijke bepalingen. Dat betekent dat zowel voederproducent, veehouder, slachthuis als uitsnijderij gecertificeerd moeten zijn voor autocontrole volgens de sectorgids.

Voordelen voor de veehouder

1) één uniform generiek markttoegang voor rundvlees
2) minder controles, dus kostenbesparend
3) potentiële afzet bij alle grootwarenhuisketens en beenhouwerijen
4) transparantie over beheers- en controlekosten
5) meer keuze wat betreft controle-instellingen

Overgangsmaatregelen

Veehouders die vóór 1/7/2013 vandaag al gecertificeerd waren voor het kwaliteitssysteem Meritus, blijven automatisch in orde voor het CodiplanPLUS Rund lastenboek, en dus eveneens voor de afzet van runderen onder het generieke lastenboek rundvlees (GLR) tot 31 december 2014. Indien uw Meritus certificaat voor 31 december 2014 vervalt zal uw OCI een combiaudit met CodiplanPLUS Rund uitvoeren. Indien uw Meritus certificaat na deze datum vervalt moet u zich enkel voor CodiplanPLUS Rund voor 31 december 2014 laten certificeren.

Net zoals vroeger het Meritus-label, wordt het generieke lastenboek rundvlees (GLR) beheerd door de interprofessionele organisatie BELBEEF. Met de beheerder van BBQS (d.i. Procerviq vzw), werden afspraken gemaakt over een transparante uitwisseling van gegevens. In de nieuw verkozen raad van bestuur zijn naast de rundveehouders, slachthuizen, uitsnijderijen en groothandel nu ook de veevoederindustrie, de retail en de slagers vertegenwoordigd. BELBEEF coördineert ook de kwaliteitsbewaking. Wat de controles betreft, neemt sectorgidsbeheerder CODIPLAN het niveau van de veehouders voor zijn rekening. De controles bij de slachthuizen en uitsnijderijen worden dan weer door FEBEV opgevolgd.

BELBEEF

Sinds 6 juni 2013 is BELBEEF de beheerder van het generiek lastenboek rundvlees. Om dit mogelijk te maken werden de statuten aangepast, het ledenbestand uitgebreid met de vertegenwoordigers van de landbouw, veehandel en de promotie uit het Waalse Gewest en een nieuwe Raad van bestuur verkozen waarin naast de rundveehouders en de slachthuizen, uitsnijderijen en groothandel nu ook de diervoederproducenten, de retailers en de slagers zijn vertegenwoordigd.

Verkooppunten

De verschillende betrokken deelnemende schakels (veevoederproducent, veehouder, transporteur, slachthuis, uitsnijderij en groothandel) verzekeren de volgende schakel , via respectievelijk het GMP-certificaat, het CodiplanPLUS Rund certificaat en het FebevPLUS Rund certifcaat, dat zij aan alle bepalingen van het Generiek Lastenboek Rundvlees voldoen.

Deze certificatiegegevens worden samengebracht in de databank van Belbeef, zodat finaal voor elk individueel dier kan nagegaan worden of het aan het GLR voldoet, en als GLR kan gecommercialiseerd worden of niet. Deelnemers aan dit systeem krijgen dus, net zoals het bij het Merituslabel het geval was, de garanties dat aan alle eisen voldaan is, en enkel conforme dieren volgens het GLR kunnen gecommercialiseerd worden.

Ook de traceringsdocumenten die voor Meritus gebruikt werden, zijn vanaf 1/7/2013 niet meer van toepassing. De leverancier kan op de leveringsbon vermelden dat het GLR vlees betreft. In een latere fase zal de afnemer zelf op basis van het lotnummer of oornummer kunnen nagaan dat het aangekochte vlees GLR waardig is.