steaks on a marble backgroundsteaks on a marble background
16 - 11 - 2018

Persbericht traceerbaarheid

Brussel, 16 november 2018 - Belbeef betreurt de wijze waarop de media vanochtend een ongenuanceerd persbericht, zonder duiding of controle bij de beheerder van het kwaliteitssysteem, publiceerden.

Het onderzoek waarvan eerste conclusies gepubliceerd werden is onderdeel van een traceerbaarheidsoefening. Deze oefening heeft als doelstelling de verschillende traceringstrajecten in kaart te brengen en mogelijke verbeterpunten op te sporen. De resultaten werden tijdens de raad van bestuur van Belbeef besproken waarbij elke betrokken sector (slachthuizen, uitsnijderijen en verkooppunten) zich engageerde intern een diepgaande analyse van de resultaten uit te voeren. Dit om mogelijke verbeterpunten naar voor te dragen. De eerste conclusies van deze oefening gebruiken om uitspraken te doen over traceerbaarheid of betrouwbaarheid van Belgisch rundvlees in de supermarkt is foutief.

Belbeef betreurt ten zeerste dat ze niet geconsulteerd werden voor publicatie van deze resultaten. We willen benadrukken dat deze onderzoeksresultaten geen bewijs noch vermoedens van fraude of gevaar voor de volksgezondheid aangeven. Het in de deelnemende verkooppunten aangeboden rundvlees is zoals alle vlees dat onder het Belbeef label verkocht wordt, afkomstig van Belgische gecertificeerde veehouders.

Het proces van individueel dier, versnijding, lotvorming tot portieverpakking is complex en betreft heel erg veel verschillende handelingen waarbij menselijke fouten kunnen optreden. Het is net om die eventuele fouten in de toekomst tot een minimum te beperken dat deze oefening werd uitgevoerd.

Over Belbeef:
Belbeef is een branche-organisatie die de volledige rundvleeskolom groepeert, van veehouders tot verkooppunten. Haar hoofdtaak is het beheer van het kwaliteitssysteem, de Belbeef Standaard.