Duurzaamheidsmonitor 2023

Sinds 2019 bevat de Belbeef Standaard een specifieke aanvulling om te kunnen beantwoorden aan de maatschappelijke en commerciële verwachtingen inzake duurzaamheid: de duurzaamheidsmonitor. De schakel voor de productie vindt u hier.

Dit instrument maakt het mogelijk de vele duurzame praktijken die reeds door vleesveehouders worden toegepast, in kaart te brengen, en biedt deze veehouders tevens een lijst van mogelijke duurzaamheidsinitiativen die ze op hun bedrijf kunnen toepassen op weg naar nog meer duurzaamheid.

De FEBEV duurzaamheidsmonitor richt zich op de praktijken van slachthuizen en uitsnijderijen.

Duurzaamheidsinitiatieven

Dierenvoeding

Bvb.: Gebruik van "gecertificeerde maatschappelijk verantwoorde soja", bijproducten, eigen voeder, enz.

Dierenwelzijn

Bvb.: klauwverzorging, bestrijding van schurft, toegang tot grasland voor koeien, beperking van perinatale sterfte, gebruik van een schone afkalfruimte, beschutting tegen de zon op weide, enz.

Diergezondheid

Bvb.: contract met een bedrijfsbegeleidende dierenarts, plan van aanpak voor verantwoord antiobioticagebruik, uitvoering van een protocol voor bezoekers, enz.

Water

Bvb.: gebruik van regenwater, waterzuiverings- en terugwinningssystemen, enz.

Sociaal en economisch

Bvb.: kijkboerderij, verkoop van landbouwproducten via de korte keten, door de regionale autoriteiten erkend boekhoudsysteem voor landbouwbedrijven, enz.

Klimaat

Bvb.: maatregelen om de methaanuitstood te reduceren, berekening van zijn carbon footprint, ingetekend op een Ecoregeling of een AMKV voor het aanhouden van grasland, enz.

Biodiversiteit

Bvb.: aanwezigheid van zwaluwnesten, vleermuizen, ingetekend op een beheersovereenkomst / Ecoregeling / MAEC, ten minste 25% blijvend grasland in het totale voederareaal, diervriendelijk maaien, enz.

Bodem

Bvb.: gebruik van gecertificeerde mest of compost, ingetekend op een of meer Ecoregelingen, enz.

Energie

Bvb.: opstellen van een energiebalans, gebruik van zonnenpanelen, gebruik van energiezuinige lampen, enz.

Milieu en omgeving

Bvb.: goed onderhouden bedrijfsomgeving, milieuvriendelijke ongediertebestrijding, enz.

Bijna de helft van de 45 initiatieven in de duurzaamheidsmonitor van Belbeef zijn ook gemeenschappelijk met de duurzaamheidsmonitor van IKM (Integrale Kwaliteit Melk).

De codes van de overeenkomstige initiatieven in de IKM-monitor zijn aangegeven in de duurzaamheidsmonitor van Belbeef, zodat een landbouwer met melk- en vleesvee gemakkelijk het verband kan leggen tussen de twee instrumenten.

Elke landbouwer wordt gevraagd aan te geven welke initiatieven reeds op zijn bedrijf worden ontplooid. Bewijsstukken waaruit blijkt dat aan deze duurzaamheidsinitiatieven wordt voldaan, moeten worden bewaard en ter beschikking worden gesteld van de OCI die de Belbeef-audit uitvoert. Deze duurzaamheidsmonitor wordt om de 3 jaar ingevuld, bij de initiële en follow-up audits.

Het is ook mogelijk dit instrument in te vullen via het producentenportaal van Belbeef; deze handleiding bevat de praktische informatie hierover.

VUL DE MONITOR IN VIA HET BELBEEF PRODUCENTENPORTAAL

Het Belbeefproducentenportaal is een computertoepassing die door Belbeef is ontwikkeld om aangesloten veehouders in staat te stellen de specifieke karkascriteria van de retailers die gebruik maken van het Belbeeflabel te controleren. Veehouders kunnen er ook de slachtgegevens, slachthuis en uitsnijderij waar de dieren geslacht en verwerkt werden terugvinden, evenals de grootwarenhuisketen of beenhouwerij waar het vlees van hun dieren uiteindelijk te koop werd aangeboden.

In datzelfde portaal kan de veehouder dus ook de duurzaamheidsmonitor online invullen.

BEKIJK DE DUURZAAMHEIDSMONITOR

BELBEEF MONITOR

U vindt de checklist van de Belbeef Duurzaamheidsmonitor hier, met alle betreffende initiatieven.

VERSLAG 2022
FEBEV MONITOR

In kader van het FEBEVPLUS lastenboek zijn deelnemende bedrijven van de andere schakels verplicht om jaarlijks de duurzaamheidsmonitor in te vullen.